Linkki SavoniaPRO -artikkeliin

Tekstiilien sivuvirta- ja Sauma-hankkeiden tavoitteena on ollut edistää Pohjois-Savon alueellista tekstiilialan toimijoiden ekosysteemiä ja samalla kehittää eri toimenpiteiden kautta niin tekstiilien sivuvirtojen ja poistotekstiilien hyödyntämistä kuin niiden vähentämistä. Ekosysteemiajattelu puolestaan korostaa eri toimijoiden välistä yhteistyötä ja synergian hyödyntämistä. Pohjois-Savon alueella tämä tarkoittaisi tekstiilialan toimijoiden, tutkimuslaitosten, julkisen sektorin ja kansalaisjärjestöjen entistä tiiviimpää yhteistyötä.

”Kestävä, kiertotalouteen perustuva tekstiilisysteemi koostuu tekstiilin arvoketjun eri vaiheista: tekstiilimateriaalin valmistus, suunnittelu, tuotteen valmistus, myynti, käyttö sekä keräys ja lajittelu. Yhdessä nämä muodostavat ekosysteemin, jossa jokainen vaihe ja toimija vaikuttavat toisiinsa.” Finix-hanke. Visio 2030 Kestävä tekstiilisysteemi

Ekosysteemit voivat tukea elinkaarisuunnittelua tarjoamalla resursseja, osaamista ja infrastruktuuria, jotka mahdollistavat kestävien käytäntöjen toteuttamisen. Elinkaarisuunnittelu on keskeinen osa kiertotaloutta, jossa tuotteiden koko elinkaari otetaan huomioon jo suunnitteluvaiheessa. Tämä tarkoittaa, että tuotteet suunnitellaan kestämään pidempään, olemaan helposti korjattavia ja kierrätettäviä. Elinkaarisuunnittelun avulla voidaan vähentää ympäristövaikutuksia ja parantaa resurssien tehokasta käyttöä. Elinkaarisuunnittelu kytkeytyy moneen muuhun tekijään ja erilaisiin asetuksiin, kuten tulevaan ekosuunnitteluasetukseen (ESPR).

Elinkaarisuunnittelu kiertotalouden ytimessä

Elinkaarisuunnittelussa tuotteet suunnitellaan kestämään ja toimimaan useampia käyttö- ja hyödyntämissyklejä. Tämä edellyttää ennakoivaa suunnittelua, jossa otetaan huomioon pitkän aikavälin vaikutukset ja mahdollisuudet. Elinkaaren vaiheet muodostavat usein myös arvoketjun.

Ennen tuotteiden ja palveluiden suunnittelua on oleellista tarkastella niiden tarvetta. Täyttävätkö tuote ja siihen liittyvät mahdolliset palvelut sosiaaliset tarpeet? Muuttuuko tarve tulevaisuudessa ja miten se tulee vaikuttamaan tuotteen ja palveluiden kehittämiseen? Voisiko tuotteen korvata palvelulla? Entä keiden kanssa toimitaan elinkaaren aikana ja sitoutuvatko kaikki toimijat edistämään tavoitteita? Keitä alueellisia toimijoita löytyisi mukaan?

Elinkaarisuunnittelun ja ekosysteemitoimijuuden esimerkkejä voivat olla alueellisesti yhdessä toteutettavat kiertotalouden mukaisen liiketoiminnan mallit. Konkreettisia esimerkkejä ovat tuote palveluna-mallit, joissa tekstiilituotteita tarjotaan palveluna, kuten vuokraus- ja leasing-palvelut. Korjaaminen ja huolto puolestaan auttavat pidentämään tekstiilituotteiden käyttöikää ja lisäävät asiakastyytyväisyyttä. Tämä vähentää uusien tuotteiden tarvetta ja edistää kestävää kulutusta. Tekstiiliteollisuuden sivuvirtoja, kuten leikkuujätettä, voidaan hyödyntää uusien tuotteiden valmistuksessa tai uusissa käyttötarkoituksissa. Tämä vähentää jätteen määrää ja parantaa resurssien tehokasta käyttöä.

Miten me kuluttajat voimme osallistua ja vaikuttaa?

Euroopan komission mukaan tehokkain tapa vähentää merkittävästi tekstiilituotteiden ilmasto- ja ympäristövaikutuksia on varmistaa, että tekstiilituotteita käytetään pidempään. Jos me kaikki käyttäisimme tekstiilituotteitamme puolet pitempään kuin nyt, elinkaaren negatiiviset kokonaisvaikutukset vähenisivät huomattavasti, joidenkin laskelmien mukaan jopa 40 %. Tavalliset kuluttajat voivat osallistua kiertotalouden edistämiseen monin tavoin, kuten käyttämällä paikallisia korjaus- ja huoltopalveluja, vuokraamalla ja lainaamalla, kierrättämällä asianmukaisesti sekä käyttämällä ja huoltamalla itse tuotteitaan huolellisesti, sekä hyödyntämällä kustomoinnin mahdollisuuksia. Jos tällaisia palveluja ei ole vielä tarjolla, voisimme aktiivisesti kysyä niitä yrityksiltä.

Kuluttajat voivat myös jakaa tietoa toisilleen kiertotalouden käytännöistä ja kannustaa muita omaksumaan kestävämpiä kulutustottumuksia. Pohjois-Savossa kansalaisaktivismiin houkuttelee Ompeluseurat-konsepti, joka luo yhteisöllisiä tapahtumia tekstiilien korjaamisen puitteissa. Meiltä kaikilta tarvitaan omistajuuden ja ajattelutavan muutosta.

Pohjois-Savon alueella on tunnistettu yli 200 alueellista tekstiilialan yritystä. Kuvion sisimmäiset kehät kuvaavat tuotteen ja niihen mahdollisesti liittyvien palveluiden elinkaarta. Ulommainen kehä kuvaa alueen toimijoita elinkaarimallin mukaan roolitettuna sekä ketkä muut ovat oleellisia onnistuneen ekosysteemin luomisen näkökulmasta. Paikallisten yritysten tiedot löytyvät Tekstiilien sivuvirta-hankkeen tekemästä Google Mapsiin luodusta ekosysteemikartasta.

Resurssiviisaus ja kiertotalouden mahdollisuudet

Resurssiviisaus tarkoittaa luonnonvarojen ja materiaalien kestävää, tehokasta ja harkittua käyttöä siten, että syntyy mahdollisimman vähän jätettä ja hukkaa. Resurssiviisaus ei ole pelkästään ympäristöteko, vaan myös taloudellisesti kannattavaa. Se auttaa yrityksiä vähentämään kustannuksia, parantamaan kilpailukykyä ja luomaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Resurssiviisaus, arvoketjun optimointi ja arvoverkkojen hyödyntäminen ovat keskeisiä tekijöitä ja hyvä alku kestävän tekstiiliekosysteemin luomisessa. Yhteistyöllä voidaan varmistaa, että materiaalit pysyvät kierrossa mahdollisimman pitkään ja että tekstiiliala kehittyy kestävämmäksi sekä taloudellisesti että ekologisesti. Perinteinen arvoketju keskittyy yksittäisten vaiheiden tehokkuuteen, kun taas arvoverkosto huomioi koko ekosysteemin ja sen eri toimijoiden vuorovaikutuksen. Arvoverkostojen kautta voidaan jakaa tietoa ja resursseja tehokkaammin, edistää innovaatioita ja uusia liiketoimintamalleja sekä tehostaa materiaalien kiertoa ja vähentää hukkaa.

Tekstiilien kiertotalous ja ekosysteemiajattelu tarjoavat mahdollisuuksia niin ympäristön kuin talouden näkökulmasta. Pohjois-Savossa ekosysteemin vahvistaminen vaatii laajaa yhteistyötä, uusia liiketoimintamalleja ja kuluttajien aktiivista osallistumista.

Kirjoittaja:

Sirpa Ryynänen, lehtori, Savonia-amk

Lähteet:

Circular design. Johdatus kiertotalouden tuotesuunnittelustrategioihin (podcast) https://circulardesignsuomi.fi/podcastit/

Finix-hanke. Kestävät tekstiilisysteemit https://finix.aalto.fi/visio-2030-kestava-tekstiilisysteemi/#:~:text=Kest%C3%A4v%C3%A4%2C%20kiertotalouteen%20perustuva%20tekstiilisysteemi%20koostuu%20tekstiilin%20arvoketjun%20eri,ekosysteemin%2C%20jossa%20jokainen%20vaihe%20ja%20toimija%20vaikuttavat%20toisiinsa.

Ekosuunnittelu.info. https://ekosuunnittelu.info/

Tekstiilien sivuvirta-hankkeen toimenpiteet. https://tekstiiliensivuvirta.fi/

Pohjois-Savon aluellinen tekstiilialan ekosysteemikartta: https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1lXF0Td0WSVeH-sD6CHT8o3bN0fzm2NY&hl=en&femb=1&ll=62.96938232496122%2C27.411662350000004&z=8

Kaikki artikkelit